850.14 KB
2024-01-11 10:58:19
 Zalai Hírlap 1964 12 15 06old - Hevesi Sándor emlékünnepségeket rendeztek Nagykanizsán.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
45
123
Zalai Hírlap 1964. december 15. 6. oldal

HEVESI SÁNDOR EMLÉKÜNNEPSÉGEKET RENDEZTEK NAGYKANIZSÁN

Szombat este a nagykanizsai városi művelődési ház klubjában dr. Czenner Mihály, a színháztörténeti múzeum vezetője nyitotta meg a Hevesi Sándor emlékkiállítást - A kiállítás értékes anyaga a város szülöttének, a magyar színházművészet nagy alakjának életéről, munkásságáról ad hű képet. A Színháztudományi Intézet által összeállított anyag között számos különleges értékű ritkaság is szerepel.
Vasárnap kora délután Hevesi Sándor szülőháza előtt rendeztek emlékünnepséget. Itt a városi tanács márványtáblán örökítette meg Hevesi Sándor emlékét. Emléktábla avató beszédet Petike Antal, a városi tanács vb elnökhelyettese mondott. Beszédében hangsúlyozta, hogy Nagykanizsa népe megőrzi Hevesi Sándor emlékét és mindig nagy megbecsüléssel gondol a magyar színházművészet fejlesztésére irányuló áldozatos munkájára. Ezután a Magyar Nemzeti Színház művészei nevében Osváth Béla, a színház fődramaturgja és Czakó András rendező, a Színháztudományi Intézet nevében dr. Czenner Mihály, a városi tanács nevében Petike Antal, míg a Hevesi Sándor Művelődési Ház vezetői és dolgozói nevében dr. Gacsi Istvánné helyezett el babérkoszorút az emléktáblára.
Ezután a művelődési házban emlékműsorra került sor. Kohut Magda, a Magyan Nemzeti Színház művésznője verseket mondott, majd Osváth Béla fődramaturg méltatta Hevesi Sándor munkásságát. Különösen azokat az éveket emelte ki, amelyeket Hevesi Sándor a Magyar Nemzeti Színház igazgatói funkciójában töltött. Befejezésül Czakó András, a Magyar Nemzeti Színház rendezője szólalt fel és a Magyar Nemzeti Színház tagjainak nevében köszönetét mondott a városi tanácsnak, hogy emléktáblát állítottak Hevesi Sándornak és ápolják az általa kezdeményezett színházi és színháztörténeti hagyományokat.


Insert failed. Could not insert session data.