1.69 MB
2023-10-26 15:57:00
 Zalai Hírlap 1998 10 16 243sz 01,03old - 1956-ra emlékeztek.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
83
213
Zalai Hírlap 1998. október 16. 243. szám 1, 3. oldal

1956-ra emlékeztek
Tudományos ülés Kanizsán Orbán Nándor tiszteletére
A tudományos emlékülésen virággal köszöntik Orbán Nándor feleségét és testvérét.
Orbán Nándor olimpikon, az 1956 októberében Nagykanizsán szerveződött Nemzetőrség parancsnoka és a forradalmi események tiszteletére tartott tegnap tudományos emlékülést a „Liberális Nagykanizsáért” Alapítvány a Honvéd Kaszinó Tükör-termében. A tanácskozáson levéltári, egyéb helyeken fellelt emlékek segítségével a résztvevők felvázolták az 56-os forradalom zalai eseményeit, a lélekemelő országos események kihatásait a nagykanizsaiakra és a helyi nemzetőrség tevékenységére.
Szomorúbb hangulatban emlékeztek a forradalom leverését követő államilag vezényelt megtorlásra, mely során elítélték a magát ártatlannak valló Orbán Nándort is. (Beszámolónk—azonos címmel—a 3. oldalon folytatódik.)
Csömör Erzsébet levéltáros előadását tartja. (Szakony Attila felvételei)
1956-ra emlékeztek
(Folytatás az 1. oldalról.)
Orbán Nándorra a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján tíz év börtönbüntetés várt a „népi demokratikus államrendszer megdöntésére irányuló kísérletért”.
Az emlékülésen Csömör Erzsébet levéltáros az 56-os nagy- kanizsai nemzetőrség parancsnokáról elmondta: Orbán Nándor elsődleges céljául a törvényesség szigorú megtartását tűzte ki. A tanácskozáson elhangzott: a nagykanizsai járásban a rend fennmaradása Orbán Nándornak volt köszönhető, s elvileg enyhíthette volna büntetését, hogy 1956. november 5-én Nagykanizsa ellenállás nélkül adta meg magát. A látszólag enyhítő körülmények ellenére 1957. június 13-án 15 év börtönbüntetésre ítélték, melyet csak a Legfelsőbb Bíróság mérsékelt 10 év szabadságvesztésre. Ezzel egy időben a Ludovikát végzett volt horthysta százados tisztet tartalékos honvéddé fokozták le. Rehabilitációjára 1994. május 4-én került sor: helyreállították századosi rendfokozatát, egyben posztumusz ezredessé léptették elő.
A továbbiakban Kapiller Imre levéltáros a forradalmat követő évek hangulatáról tartott beszámolót, Tar Ferenc történész-muzeológus a keszthelyi helyőrség forradalombeli tevékenységéről, Szapolczay Attila, az 56-os Intézet munkatársa a nemzetőrökről és a katonákról beszélt. Sümegi György művészettörténész 1956 képeiről tartott előadást.
Az emlékülést követően Orbán György (Orbán Nándor fia) nyitotta meg a Honvéd Kaszinó galériájában rendezett, 1956-ról szóló képzőművészeti kiállítást, majd 17. órakor Tüttő István polgármester avatta fel a nagykanizsai önkormányzat, a „Liberális Nagykanizsáért” Alapítvány és az Orbán-család által az 1956-os forradalom nagykanizsai nemzetőrségének emlékére állíttatott emléktáblát. Az ünnepségen megemlékező beszédet mondott dr. Hegedűs Frigyes olimpikon és Harkány László gimnáziumi tanár.


Insert failed. Could not insert session data.