1008.6 KB
2023-10-24 10:53:23
 Zalai Hírlap 2009 08 31 05old - Ma lenne százéves.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
92
242
Zalai Hírlap 2009. augusztus 31. 5. oldal

Ma lenne százéves
ÜNNEPSÉG Fejtő Ferencre emlékeztek
Bár tegnapra tervezték a Fejtő-emlékház avatását, az eseményre nem kerülhetett sor. Dr. Székely István, a kanizsai hitközség elnöke jelezte: kissé megcsúsztak a munkálatokkal, ám feltett szándékuk, hogy idén már látogatható legyen a Fő út 6. alatti kialakítandó múzeum. Mint arról korábban beszámoltunk: Fejtő Ferenc párizsi bútoraiból, könyveiből, dokumentumaiból kerülhet jó néhány szülővárosába.
Nagykanizsa (hba) - Kanizsa szülöttére, a tavaly elhunyt történész, író, kritikus és újságíró Fejtő Ferencre emlékeztek tegnap a városban 100. születésnapja alkalmából, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség szervezésében.
A szépszámú emlékező a Fő úti zsinagógánál gyülekezett délutárí, hogy onnét induljanak rövid sétára, melynek során Kunics Zsuzsa muzeológus vezetésével megtekintették a Fejtő életútja szempontjából fontos kanizsai épületeket. Az anyakönyvek tanúsága szerint a Csen- gery út 22. alatti épület volt Fejtő Ferenc szülőháza - falán fia, Charles avatott emléktáblát. A séta végén az érdeklődők kilátogattak az izraelita temetőbe is, ahol a család sírhelyénél elhelyezték az emlékezés köveit. A zsinagógához visszatérve előbb Marton István polgármester, majd Dr. Feldtnájer Péter, a Mazsihisz alelnöke méltatta Fejtő munkásságát. Havas Judité lőadó- művész pedig az író A zsidó és az Úristen című könyvéből olvasott fel részletet. Ennek éppen a napokban készült el a hangos könyv változata. A piarista diák Fejtőről (akkor még Fischelről) Vereb Zsolt, a Piarista Általános Iskola és Gimnázium igazgatója mesélt.
Az emlékezők sorából nem lehet kihagyni Konrád György írót, aki baráti kapcsolatot ápolt írótársával.
- Párizsban ismerkedtünk meg, s már a kezdetektől nagyon sok mindenben egyetértettünk- mondta. - Fiatal koromban a népi demokráciák történetéről szóló munkája alapvető olvasmányom volt. Szeretetre és tiszteletre méltónak tartottam személyét.
A megemlékezés végén Charles Fejtő a Fejtő Ferenc Alapítvány céljairól, terveiről beszélt.
Charles Fejtő leleplezi az emléktáblát apja szülőházánál


Insert failed. Could not insert session data.