700.94 KB
2023-10-24 10:53:19
 Zalai Hírlap 2008 06 16 03old - A szülőváros elbúcsúztatta díszpolgárát.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
85
218
Zalai Hírlap 2008. június 16. 3. oldal

A szülőváros elbúcsúztatta díszpolgárát
Fejtő Ferencre, az író-történész-újságíróra emlékeztek a dél-zalai város világi és városi vezetői
Nagykanizsa (sza) - A pénteki budapesti temetés után, tegnap délelőtt a dél-zalai városban is elbúcsúztatták a június 2-án,
98 évesen elhunyt Fejtő Ferenc író-történészt, Nagykanizsa díszpolgárát.
A Medgyaszay Házban ünnepélyes külsőségek közepette Vereb Zsolt, a helyi piarista-iskola igazgatója, Feldmayer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, Marton István polgármester, valamint Lévai Pétérné, a nagykanizsai zsidó hitközség alelnöke mondott emlékező beszédet.
- Nem akart kórházba menni, de ilyenkor a papa gyerek lesz, a gyerek pedig egy kicsit papa, szóval elvittem - idézte fel Fejtő Ferenc utolsó napjait a fia, Charles (Károly) Fejtő. - Ott két napig keresték a tüdejét megtámadó baktériumot - végül a majdnem százéves ember győzött. A hét végén jobban volt, ám mégis, június másodikén egy fiatal orvostanhallgató hölgynek mesélt hosszan Nagykanizsáról. Egy kicsit olyan volt, mint Fidel Castro: nem tudott megállni a beszédben. Amikor megállt, úgy tűnt, mintha nézné az orvost - ám annak furcsa érzése támadt, és ellenőrizte a pulzusát, így vette észre, hogy a szíve megszűnt dobogni.
A temetői búcsúztatásra emléktáblát állítottak Fejtő Ferencnek felesége és nagyapja közös síremlékén. Itt Szilágyi Gábor kántor búcsúztatta Fejtő Ferencet, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés köveit az obeliszk talapzatánál.
Kanizsán is elbúcsúztatták Fejtő Ferencet, a város díszpolgárát


Insert failed. Could not insert session data.