1.19 MB
2024-03-04 09:55:29
 Zalai Hirlap 2007 12 12 03old - A védőnőkre emlékeztet.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
38
96
Zalai Hirlap 2007. december 12. 3. oldal

A védőnőkre emlékeztet
A Városvédő Egyesület és az ÁNTSZ közösen készíttette
Nagykanizsa (pa) - Emléktáblát avattak tegnap az Erzsébet tér egyik társasházánál, ahol korábban az Országos Stefánia Szövetség, majd a háború után a Zöldkeresztes Szolgálat is működött.
A tábla a védőnők áldozatos munkájára is emlékeztet. A tegnapi ünnepségen Odor Andrea, az Országos Tisztiorvosi Hivatal vezető védőnője tartott rövid előadást az 1915 ben alapított Stefánia Szövetségről, illetve a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálatról, amelyet 1927-ben hívtak életre. A két szervezet alapvető feladata az anya- és csecsemővédelem volt, mely később kiegészült a különböző védőoltásokkal és a fertőző betegségek elleni küzdelemmel. Tulajdonképpen e két szervezetnek köszönhető, hogy visz- szaszorult a csecsemőhalálozás az 1900-as évek második felére. A két szolgálat - mely idővel egybeolvadt - 1948- ban szűnt meg, a feladatokat először a Népjóléti, majd az Egészségügyi Minisztérium szabályozta.
Mint elhangzott: a védőnők feladata ma már sokkal kiterjedtebb, mint egykoron volt, a főiskolán, egyetemen képzett szakemberek részt vesznek a családgondozásban, az egészségnevelésben és a szűrővizsgálatokban is.
A táblával, melyet a Város- védő Egyesület, s az ÁNTSZ közösen állított a szolgálat névtelen védőnőinek is emléket állítottak.


Insert failed. Could not insert session data.